Some like it raw

Kako početi?

Naš savet kako da počnete sa veganskom i sirovom ishranom, jeste da budete veoma opušteni. Nemojte sebi da zadajete stroge ciljeve (npr. “od sutra ću biti 100% na sirovoj ishrani”, “odustaću od svih proizvoda životinjskog porekla” itd). S takvim pristupom, većina od vas neće uspeti, jer je potreban duži vremenski period da bi se vaše telo priviklo na novi način ishrane i na novi životni stil.
Preporučujemo nekoliko koraka za pristup veganskoj hrani:

Korak 1.: Dodajte

Pokušajte da ubacite bar jedan mali obrok ili užinu u vašu dosadašnju ishranu.
Na primer, možete da počnete sa ubacivanjem poznatih zelenih sokova napravljenih u blenderu (green smoothies), ujutru pre doručka. Ne mogu da vam opišem kako ćete se lepo osećati tokom dana kada ujutru popijete zeleni sok, koji je svež, pun enzima, vitamina, minerala i drugih hranljivih materija. Možete uživati u bilo kojoj kombinaciji koju ćete pronaći na internetu ili možete probati moje recepte, koji su pravljeni za decu, ali su odlični i za veganske početnike.
Nastavljate dalje... Zanemarite klasični doručak, a umesto njega popijte duplu količinu zelenog soka. Ako vam dobro ide, dodajte još jedan sirovi obrok u toku dana.

Korak 2.: Oduzmite malo

Sad, kada ste već probali dosta sokova, salata, deserta i drugih vrsta ove ishrane bazirane na biljkama (plant based diet), vreme je da napravite promenu i da oduzmete neke namirnice koje su vam potpuno nepotrebne. Međutim, svakako treba da se napravi razlika između hrane koja treba da se izbegava u potpunosti i hrane koja nije idealna, ali je sasvim u redu za ovaj period tranzicije.
Hrana koja je više puta obrađivana ili tercijalno obrađivana hrana bi se definitivno mogla svrstati u prvu grupu, zajedno sa veštačkim zaslađivačima.
Ova hrana je najčešće pakovana u kutijama, kesama i začinjena sa mnogo boja, konzervansa i aditiva, a sve u cilju da ima duži rok trajanja. To su najčešće:

 • Gumene bombone
 • Paštete
 • Čips
 • Pasterizovano i homogenizovano mleko i njegovi proizvodi
 • Začini koji sadrže natrijum-glutamat (poput Vegete)
 • Suvomesnati proizvodi
 • Žvakaće gume
 • Topljeni sirevi
 • Razni margarini
 • „Prirodni“ sokovi u tetrapaku
 • Sve ono što je upakovano u kesice i može se naći na policama u svim marketima

Verovatno neki od vas, većinu navedenih proizvoda odavno nisu okusili, a što se vas ostalih tiče, vreme je da im kažete “zbogom”!
U prelaznom periodu možete da koristite integralne makarone ili špagete u kombinaciji sa nekim sirovim sosom ili prelivom, ili da napravite pljeskavice od oraha i kombinujete ih sa integralnim ražanim hlebom i salatom.

Korak 3.: Oduzmite puno

Ako ste postigli uspeh i dobro zdravlje sa navedenim koracima, onda ste spremni za sledeći korak, a to je uprošćavanje vaše ishrane.
Ovo znači eliminaciju svih namirnica životinjskog porekla ili bar isključenje svih vrsta mesa. Riba i jaja neka vam budu zlatna rezerva, iako većina ljudi koje poznajem u stvari ne žudi za mesom, nego za sirom.
Moramo napomenuti da je lepo pripremljeni sir od makadamije i indijskih oraha apsolutna zamena za klasični sir.
Nastavite da jedete termički obrađeno povrće, žitarice i mahunarke i zapamtite da nije cilj biti 100% sirovi vegan, već je cilj dodati što više sirovih obroka u vašu ishranu.
Ako ne uspete iz prvog puta, ne očajavajte! Niste prvi, ni jedini!
Pokušajte ponovo!

Print Friendly and PDF
© 2018 Some like it raw. Sva prava zadržana.