Some like it raw

Salep – lekovito piće sa magičnim ukusom

Posted in Male tajne.

Orhideje fasciniraju čovečanstvo više od 3000 godina, ne samo svojom lepotom već i svojim lekovitim moćima. Planinske orhideje roda Orchis (Orchis mascula, Orchis militaris) su one od kojih se dobija salep. Ove orhideje su pogodne za proizvodnju salepa zbog njihove unikatne strukture. Njihov koren ima ovalnu strukturu i sastoji se od dve lukovice. Veća lukovica hrani cvet, a manja služi kao rezerva. Turci su iz verskog uverenja došli na ideju da od orhideje naprave piće. U osmom veku su prihvatili islam i po verskom uverenju im nije dozvoljeno da piju alkoholna pića. Tako su došli na ideju da piju salep, vruć mlečni napitak, za zagrevanje tokom hladne zime.Korenasti deo orhideje se pere, suši i na kraju melje i tako se dobija brašno. To je suština ovog toplog i lekovitog napitka.

Zdravstvene koristi od zelenih šljiva

Posted in Male tajne.

Zelene šljive su sirovi plodovi drveta šljive. Zelene šljive su bogate vitaminom C i sadrže veliku količinu rastvorljivih vlakana.  Svakodnevno konzumiranje zelenih šljiva tokom sezone, pomaže u varenju hrane i redovnom pražnjenju creva.

Nutritivna vrednost zelenih šljiva
Zelene šljive su bogate biljnim vlaknima, vitaminima C, A i K, natrijumom, kalijumom, proteinima, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i fitonutrientima.
Kada se zelene šljive uberu, one budu sveže i imaju kiselkast ukus. Mnogi ljudi ih jedu sa malo soli za bolji ukus. Njihova sezona je u proleće i početkom leta.

Mak - super hrana

Posted in Male tajne.

Mak je jednogodišnja biljka uspravne stabljike, visoka 140-150 cm. Poreklom je iz Azije i gaji se neverovatnih 3000 godina. Za njega su znali i stari Egipćani, a u antičkoj Grčkoj mak je bio predstavljen kao lek od strane Hipokrata. Seme maka još od tada se koristi kao lek za nesanicu, lek za neplodnost, a čak su mu prepisivane magične moći za nevidljivost. Mak ima divne velike cvetove sa četiri lista bele, roze ili crvene boje. Po boji cveta i semenu razlikuju se više podvrsta od kojih je samo nekoliko opijatskih.

Vodeni kefir – probiotski eliksir života

Posted in Male tajne.

 

 

Vodeni kefir se pravi od kefirnih zrna, poznatih još i kao šećerna zrna, tibikos, tibi ili japanski kristali. Ova zrna formiraju kulturu sastavljenu od različitih vrsta zdravih bakterija i kvasca, sastavljenih zajedno u polisaharidnu matricu. Ova simbiozna veza mikroba proizvodi stabilan rast kulture. Mikrobi se hrane šećerom i proizvode mlečnu kiselinu, alkohol (etanol) i ugljen dioksid, stvarajući fermentisano gazirano piće.  Sadržaj alkohola je obično minimalan, manji od 1%. Ukratko rečeno, kefir predstavlja veliku dozu probiotika u prirodnom obliku.

© 2018 Some like it raw. Sva prava zadržana.