Some like it raw

Oprema

Pre nego što počnete, bitno je napomenuti da ne morate da kupite sve aparate i uređaje odjednom. Dajte sebi malo vremena kako bi se dobro upoznali sa svakim primerkom nabrojane opreme, pre nego što pređete na sledeći korak. Ni najbolja i najskuplja oprema na svetu neće imati nikakvog efekta ako samo stoji na stolu!
Kada malo više uđete u ovaj način života, oprema sa ovog spiska biće vam neophodna za svakodnevnu upotrebu.

1. Brz, moćan blender

VitamixOsnovni sinonim za brz i moćan blender, za svakog poklonika ovakvog načina ishrane, jeste Vitamix.
Ali, da li vam je zaista i potreban? To je velika investicija, pa sigurno želite da znate da li je baš toliko vredan.
Blender Vitamix je jedan od onih uređaja namenjenih svakodnevnoj upotrebi. Brzo i jednostavno možete da napravite zelene i voćne sokove, zdrav sladoled od smrznutog voća, razne prelive za salate, puter od koštunjavog voća, razne sosove, umake, supe, itd. Motor je jačine dve konjske snage, raskida ćelijsku strukturu voća i povrća, te tako dobijamo sve vitamine, minerale i enzime skrivene u celuloznoj strukturi, u gotovom obliku.
Nijedan drugi kuhinjski aparat ne može da vam ponudi dostignuća, brzinu, izdržljivost i pouzdanost, a da i ne spominjemo koristi za vaše zdravlje, koje ćete dobiti od Vitamixa. Ova izuzetna mašina zamenjuje rad 10 posebnih kuhinjskih aparata i to bez ikakvih dodataka! Obavlja preko 50 “operacija” sa hranom, uključujući i 4 jedinstvena procesa koje nijedan drugi kuhinjski aparat ne može obavljati. Vitamix 5200 pravi sok od prirodne hrane za minut, kuva supu bez šporeta, pravi ukusne i bez šporeta, pravi ukusne i zdrave sladolede za 30 sekundi, pa čak i melje žito i mesi testo za samo 5 minuta.
Blender Vitamix zaista jeste vredna i isplativa investicija.

 

2. Multipraktik

Magimix

 

Multipraktik se, za razliku od Vitamixa, koristi za gušće sastojke i smese. Multipraktik je baš pogodan za smese za hlebiće i krekere.
Ovo je jedan od onih uređaja, kod kojeg dobijate onoliko koliko ste i platili, pa čak i više od toga. Preporučujemo procesor za hranu Magimix koji poseduje mnoštvo opcija - za fino i grubo seckanje, pasiranje, mućenje, a ima i cediljku za citrusne sokove snage 1100W.

 

 3. Dehidrator

DehidratorDehidrator služi za sušenje voća i povrća, pravljenje sirovih hlebića, lanenih krekera, kora za deserte, a i sirevi se takodje mogu praviti u njemu. Dehidrator Excalibur je jedan od najrasprostranjenijih među pristalicama sirove hrane. Zgodan je za korišćenje zato što suši izjednačeno i temeljno, kako krekere tako i voće i povrće. Otvara se s prednje strane i ima termostat koji se može podesiti i na niske temperature.

 

 

 4. Sokovnik

HuromKada pijete sveže napravljene sokove, svu energiju dobijate trenutno, bez čekanja da ih vaš organizam svari. Kad god popijem sveže ceđen sok od povrća, osećam se vitalno i puna energije.
Hurom je energetski efikasna mašina namenjena gurmanima, pomoću koje možete dobiti mnogo više, kako na količini, tako i na kvalitetu soka, zahvaljujući patentiranoj tehnologiji za “sporo ceđenje“, koja radi po sličnom principu kao avan i tučak.
Pomoću njega možete da napravite sve, od soka, sojinog i bademovog mleka, do koktela, sosova, marinada, kašice za bebe i sladoleda, a pulpu koju ćete dobiti od sokovnika možete iskoristiti, za bolji ukus vaših obroka.

 

5. Spiralizator

Spiralizator

 

Spiralizatorom možete da napravite zaista duge “rezance“ od raznih vrsta povrća kao što su zelene tikvice, paškanat i šargarepa. Takođe, jednostavan je za korišćenje i daje hrani neverovatan izgled, bez mnogo napora ili potrebne veštine.

 

 

 6. Oštar nož i dobra daska za seckanje

Oštar nož i daskaPošto ćete morati da posvetite više pažnje nego što je uobičajeno za seckanje povrća i voća, oštar nož i daska za seckanje su neophodan pribor za ovu vrstu spremanja hrane. Preporučujemo korištenje keramičkih noževa, iz razloga što ne oksidiraju hranu.
Ako počnete da se pridržavate ovog načina ishrane sa tupim nožem uza se, bićete obeshrabreni od samog početka. Sečenje tupim nožem će vam oduzeti mnogo više vremena da uradite bilo šta, a uz to postoji i velika šansa da se posečete usled jakog pritiskanja.
Drvene daske za seckanje su dosta praktične, pogotovo bambusne, jer apsorbuju vrlo malo vlage.

 

7. „Secko” ili mandolina

Secko ili mandolina

 

Pomoću “secka” možete da seckate voće i povrće na neverovatno tanke komade, a imaćete i odlične rezultate kada je u pitanju dekoracija. Možete seći lišće od cvekle, šargerepe ili daikon rotkve, brzo i jednostavno, a istovremeno će povrće biti ukusnije i privlačnije za jelo. Osim toga, “secko” vas neće koštati mnogo, a biće vam veoma koristan.

 

  8. Kesa za ceđenje mleka

Kesa za ceđenje mleka

 

Kese za ceđenje mleka su odlične za pravljenje biljnog mleka. Sve što treba da uradite je da izblendirate 3 čaše vode sa jednom šoljom koštunjavog voća, kao što su bademi, lešnici ili orasi, prethodno potopljeni u vodi nekoliko sati, i da na kraju procedite dobijeno mleko kroz ovu kesu.
Dobićete punu kesu pulpe od koštunjavog voća koja se dalje može koristiti za druge recepte, kao i nekoliko čaša divnog biljnog mleka, koje možete zasladiti i napraviti milk-šejk, čokoladno mleko i mnoge druge stvari.

 

 

Na kraju ćemo završiti jednom starom poslovicom: „Bez alata, nema zanata!“.

Print Friendly and PDF
© 2018 Some like it raw. Sva prava zadržana.