Detoks – ananas, pomorandža, polen i kurkuma

5.0/5 rating (1 votes)
Detoks – ananas, pomorandža, polen i kurkuma

Sastojci

 • 400 gr ananasa (svežeg ili smrznutog)
 • 400 ml soka od pomorandže (mandarine)
 • ½ banane
 • koren kurkume dužine 2 cm
 • 1 kašičica polena
 • 10 urmi ili dodajte drugi zaslađivač po vašem ukusu

Način pripreme

 1. Kurkuma ima biberast, topao i blago gorak ukus. Ovaj koren je najpoznatiji kao jedan od sastojaka koji se koristi da bi se napravio kari, a takođe je poznat i kao boja sa kojom se farbaju mnogi prehrambeni proizvodi, uključujući i senf.
  Curcuma Longa je latinski naziv za kurkumu. Odlikuju je tamno braon kora i unutrašnjost divne narandžaste boje. Kurkuma se dugo koristi u kineskoj i indijskoj medicini kao moćna biljka (koren) protiv širokog spektra upalnih procesa, kao što su nadimanje, žutica, menstrualni problemi, krvav urin, krvarenje, zubobolja, modrice, bol u grudima itd. Kurkuma se tradicionalno naziva “indijski šafran” zbog svoje duboke žuto-narandžaste boje, a kroz istoriju se koristila kao začin, lek i tekstilna boja.

 2. Stavite sve namirnice u posudu za vlažnu obradu, koju ćete zatim dopuniti vodom do dozvoljene maksimalne granice od 2L (ugravirano na posudi).
  Najpre uključite VitaMix (taster ON), a zatim postepeno okrećite okrugli taster od 1 pa sve do 10 i na kraju uključite turbo brzinu i ostavite ga tako da radi 60 sekundi.

 3. Ako želite da vam sok bude hladan, ubacite u posudu 5-10 kocki leda pre nego što uključite aparat.

 4. Sa ovom količinom namirnica i vode dobićete 2L soka, a ukoliko želite da napravite manju količinu, srazmerno smanjite namirnice i vodu. Za postizanje najboljeg ukusa i gustine, najbolje je da namirnice koje se nalaze u posudi  budu prekrivene vodom.

© 2019 Some like it raw. Sva prava zadržana.