Veganski šlag

3.0/5 rating (1 votes)
 • Porcije: 2
 • Složenost: sredno
 • Kategorija: Deserti
Veganski šlag

Sastojci

 • 1 pakovanje kokosovog punomasnog mleka u konzervi
 • 1 kašika mlevenog nerafinisanog smeđeg šećera
 • Puter od indijskih oraha (po izboru)

Način pripreme

 1. Da li ste znali da možete napraviti šlag od kokosovog mleka? Ne samo što se jednostavno priprema, nego ima i neodoljiv, divan ukus, a pri tom ne sadrži mlečne ili druge životinjske namirnice.
  Moram da priznam da nas je ovaj recept prilično namučio dok nismo dobili pravi rezultat. Nekoliko pakovanja kokosovog mleka otišla su u nepovrat dok smo pokušavali da napravimo pravi šlag. Malo je falilo da odustanemo, ali nije džabe rečeno da se upornost uvek isplati. Šlag koji smo napravili imao je teksturu kakva je bila potrebna za dekorisanje rođendanske torte koju smo pravili tog dana. A da ne pominjemo da su se deca odmah bacilla na šlag i pojela ga za manje od 5 minuta.

 2. Ključna stvar kod ovog recepta je da ostavite konzervu kokosovog mleka u frižider na 12 sati ili preko noći. Takođe je bitan  i brend tj. proizvođać kokosovog mleka, jer kod nekih nije moglo da se izvede izdvajanje tečnosti od pulpe kokosa, što je, kako ćete i sami videti, jako bitno jer se za šlag koristi samo pulpa od kokosa, bez tečnosti. U poslednjem pokušaju, kada smo zapravo i uspeli da napravimo šlag, koristili smo dve vrste kokosovog mleka – obično i organsko. Od oba smo dobili šlag, s tim da smo u šlag od organskog kokosovog mleka morali da dodamo i malo putera od indijskih oraha, kako bi bio čvršći, a u šlag od običnog kokosovog mleka nije bilo potrebe da se bilo šta dodaje.
  Napominjemo vam da ne skraćujete postupak hlađenja i da ne pokušavate da stavite konzervu u zamrzivač kako bi skratili vreme, jer tako nećete dobiti željeni rezultat (verujte nam, jer smo naučili to na teži način).

   

 3.  Kada kokosovo mleko odstoji u frižideru, izvadite ga i pažljivo otvorite konzervu. Primetićete da se pulpa sa uljem odvojila od tečnosti. Za šlag je potreban samo čvrsti deo, a preostalu tečnost možete dodati u neki kašasti sok ili je možete jednostavno popiti.

 4. Čvrsti deo kokosovog mleka (pulpu) stavite u odgovarajuću posudu za mućenje i počnite da mutite mikserom, tako što ćete uključiti mikser prvo na najmanju brzinu, pa onda polako pojačavajte do najveće. Dodajte nerafinisani, mleveni braon šećer, koji osim što sladi daje i čvrstinu šlagu. Uostalom, to je i razlog zašto smo koristili nerafinisani smeđi šećer, jer sa tečnim zaslađivačima nećete dobiti teksturu za šlag. Nakon nekoliko minuta mućenja, dobićete divan šlag neodoljivog ukusa. Kao što smo već pomenuli gore, možda ćete imate potrebu da dodate i manju količinu putera od indijskih oraha.

 5. Dobijeni šlag možete koristiti u bezbroj kombinacija sa svežim voćem, za dekorisanje sirovih torti, kolača, palačinki, u voćnim salatama ili samo kao desert sa rendanim lešnicima, orasima, bademima i sl.
  Prijatno!

© 2019 Some like it raw. Sva prava zadržana.